Društvo za socijalnu ekologiju

2020 -

Inin Zeleni pojas pomaže u izgradnji „Društvenih vrtova Hrastovica"

Vrtovi HrastovicaS ciljem širenja svijesti o važnosti održivog razvoja INA je u rujnu objavila natječaj za program Zeleni pojas 2020. u sklopu kojega je između 285 pristiglih projekata izabrano 10 najzanimljivijih. Među njima se našao i naš projekt „Društveni vrtovi Hrastovica“ koji je uspješno proveden na Inkluzivnoj farmi Hrastovica, smještenoj u istoimenom mjestu pored Petrinje. Inkluzivna farma je zamišljena kao mjesto na kojem će djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom boraviti, raditi, a dugoročno i živjeti. Kako nam je integracija s lokalnom zajednicom izrazito bitna pokrenuli smo „Društvene vrtove Hrastovica” kao zajednički prostor za druženje korisnika Inkluzivne farme s lokalnom zajednicom.

2019 -

07.04.2020. potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Inkluzivna farma - Platforma zelenog poduzetništva koji se financira u okviru poziva „Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru”, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014 - 2020, Europskog socijalnog fonda.  Projekt "Inkluzivna farma – Platforma zelenog poduzetništva" postavljen je kako bi

2017 -

Genetski fond i biološka raznolikost biljnih vrsta na području Hrvatske izrazito su ugroženi i prijeti im trajno nestajanje. Slično možemo reći i za regiju Banovine, opustošenu ratnim razaranjima, raseljenim stanovnicima, miniranim zemljištem i teškim uvjetima života u toj ruralnoj regiji. Depopulacijom ruralnog prostora i nestajanjem tradicionalnih seoskih vrtova s jedne strane, kao i komercijalizacijom povrćarske proizvodnje, razvojem novih tehnologija, uvođenjem hibridnog sjemena introduciranih stranih sorti te postupnim gašenjem organizirane domaće proizvodnje sjemena povrća s druge strane, značajan dio hrvatskog vrijednog genfonda povrća je trajno izgubljen, a velikom dijelu to prijeti.

2014 -

Društvo za socijalnu ekologiju Zeleno Zlato poziva sve zainteresirane za organizirano organsko vrtlarenje da se uključe u Gradske vrtove Sisak, projekt samoodrživog ekološkog vrtlarenja i proizvodnje zdrave hrane za vlastite potrebe.

Gradski vrtovi Sisak su projekt urbanog vrtlarenja koji Zeleno Zlato provodi od 2014. godine. U prvih 5 godina uspjeli smo rasčistiti ilegalni deponij koji se prostirao gotovo cijelom površinom vrtova i u suradnji s partnerima nastaniti preko 30 vrtlara. Pridružite nam se!