2014-2015

Od početka ove godine Zeleno Zlato partner je na projektu Trans eScouts, započetom kao prijenosom uspješne društvene inovacije iz projekta „e-Scouts - međugeneracijski krug učenja zajednice“ na Hrvatsku, Latviju i Litvu. Projekt koordiniraju partneri iz Španjolske, a nositelj u Hrvatskoj je organizacija Telecentar iz Zagreba.

Ideja projekta je olakšati društveno-digitalnu inkluziju starijih i mladih osoba te kroz međugeneracijski dijalog i uzajamnu potporu unaprijediti život lokalne zajednice.

Trans eScouts sastoji se od pet modula u kojima dolazi do razmjene znanja i poboljšanja vještina i kompetencija vezanih za digitalne tehnologije, međusobnoj suradnji između pripadnika starije i mlađe populacije, kao i uloge e-facilitatora koji upravljaju cijelim procesom. E-facilitatori su posrednici u međugeneracijskom dijalogu koji prenose znanja starijima i mlađima zasebno, te obje dobne grupe pripremaju za zajednički rad. U edukaciju je bilo uključeno 5 partnerskih organizacija iz Hrvatske: Telecentar, Centar Pedeset plus, Centar M.A.R.E.Centar tehničke kulture Rijeka Rijeka).

Prvi modul započet je i završen u Barceloni gdje se provela edukacija za e-facilitatore. U sljedeća dva modula mladi su prošli 20-satnu obuku o društvenim medijima gdje su dobili znanja o povijesti društvenih medija te osnove o Facebooku, YouTube i Wikipediji. Naravno da im je kao pripadnicima mlađe generacije gradivo bilo poznato, no naučili su točno koje stvari će kasnije učiti starije, ovisno o njihovim stvarnim potrebama. E-facilitatori i pripadnici starije generacije imali su nešto ozbiljniji zadatak - razvili su obrasce plana osobnog rasta i razvoja kompetencija mladih. Zadatku su se itekako radovali jer imaju puno životnog iskustva za podijeliti, a neke od kompetencija na kojima su radili su učiti kako učiti, socijalna i građanska kompetencija, inicijativa i poduzetništvo te kulturna svijest i izražavanje.

Tako su sudionici u projektu izgradili krug učenja u kojem mladi pomažu starije da usvoje ICT znanja, a zauzvrat stariji mlađima postaju mentori te im prenose znanja o tržištu rada, izazovima odraslog života, zatvarajući krug učenja, razmjene i solidarnosti.

 

Web središte projekta Trans e-Scouts