2015

Prva Ljetna škola za e-Facilitatore u organizaciji i provedbi Telecentra u suradnji s partnerskim organizacijama održana je od 22-28. lipnja u Rovinju. Paralelno su se održavala tri programa: za koordinatore, za e-facilitatore te poseban multimedijski program za djecu - Telecentre Multiedia Academy Kids (TMA Kids). Program TMA Kids bazirao se na projektnom načinu učenja prilagođenom za djecu starosti od 8 do 13 godina gdje su se polaznici kreativno izražavali fotografijom, zvukom i snimanjem videa. Program se odvijao u Centru M.A.R.E. gdje su djeca u ugodnoj atmosferi imala priliku vidjeti i na koji način isti program prolaze odrasli te ostvariti međugeneracijski dijalog sa e-facilitatorima.

Ljetna škola je bila mjesto za stjecanje znanja kroz iskustvo: promatranjem, istraživanjem, stvaranjem i kreativnim izražavanjem. Ovakva nastava je djeci omogućila ostvarivanje iskustvenog učenja koje vodi do trajnog znanja, jer će u kontaktu s prirodom i praktičnim radom učenici naučene sadržaje lakše i brže zapamtiti i primijeniti. Djeca su osjetilnim spoznajama i istraživačkim aktivnostima upoznala prirodne i kulturne vrijednosti grada Rovinja, te izgradila nova prijateljstva.

Unutar tjedan dana djeca su svaki dan projektnim učenjem upoznavala i na novi način koristila multimediju. Prvi dan je bio rezerviran za međusobno upoznavanje i razgovor o planiranim aktivnostima. Drugi dan smo bili spremni za radionicu fotografije. Nakon razgovora i predavanja o povijesti fotografije, osnovama fotografije (pravilo trećine, kompozicija, okvir itd.), mobilnim uređajima pomoću kojih ćemo fotografirati bili smo spremni za prvi praktični zadatak. Djeca su krenula u istraživanje interijera i eksterijera Centra M.A.R.E stvarajuću svoje prve fotografije. Kroz smijeh i igru koristeći svoje mobilne uređaje doživjeli su proces kreativnog medijskog stvaralaštva. Nakon praktičnog rada zajednički smo pregledali i analizirali fotografije, uočavajući što je bilo dobro, a što nije i na što moramo idući put obratiti pozornost. Na taj način djeca su kritički promišljala o fotografiji kao umjetnosti. Poučeni prvim iskustvom uputili smo se u šetnju Rovinjom gdje su djeca trebala sve naučeno primijeniti i prikazati fotografijom svoje viđenje Rovinja. Prekrasan Rovinj, ugodna šetnja i pokoji sladoled bili su prava motivacija i inspiracija za prekrasne fotografije koje su nastale taj dan.

Zvuk je bila iduća tema našeg projekta – radio drame. Cijeli dan smo posvetili razgovoru o zvuku, stvarajući kroz kratke vježbice različite zvukove. Potom se odabrali i zajednički iščitavali i analizirali književne predloške koje smo odlučili ozvučiti i oblikovati u dvije radio drame. Zanimljivo je bilo vidjeti djecu kako se igraju zvukom i osluškuju boju i ton vlastitog glasa. Kao krajnji rezultat nastale su dvije radio drame koje smo s ponosom reproducirali ostalim sudionicima ljetne škole.

 

 

Zadovoljni dotadašnjim učinkom odlučili smo idući dan iskoristiti za izlet na Crveni otok (otok sv. Andrija) gdje smo zajedničkom šetnjom, kupanjem i igrom uživali u prekrasnom ambijentu i zasluženo predahnuli. Zadnje dane smo posvetili stvaranju videa i plakata ljetne škole koristeći grafički dizajn. Razgovarajući o osnovama teorije filma i procesu stvaranja videa djeca su izrazila želju za stvaranjem samostalnog video uratka u obliku jedne video vježbe. Samostalno su osmisli kratak scenarij, priču te odlučili realizirati svoju ideju i snimiti zajednički svoju prvu video vježbu. Putem forme kratke video vježbe djeca su se upoznala s osnovnim principima rada u području video stvaralaštva i montaže te na taj način razvili digitalne i kreativne vještine, te stekli nova znanja iz područja medija. Uz pomoć našeg kolege Danijela Borna Fiketa djeci smo postavili pravi pravcati set i imali su priliku iskusiti kako je to biti ispred i iza kamere.

Unutar programa vrijeme je bilo i rezervirano za radionicu Moj doživljaj grada u organizaciji Udruge za promicanje vizualne kulture OPA (voditeljice radionice Jelena Bračun Filipović i Ida Loher). Na radionici su djeca kroz niz zadataka upoznala urbanističke zakonitosti centra grada, vježbala snalaženje na karti te isprobavala različita sredstva izražavanja vlastite percepcije. Prošetali su gradom prateći kartu te u nju upisivali nazive pojedinih ulica i ucrtavali uočene specifične detalje. Nakon analize uočenog razgovarali su o različitim pogledima na grad i mogućnostima koji one nude. Svatko je kroz fotografiju ispričao svoju priču o jednom dijelu grada i svom pogledu na njega te su sve zajednički objedinili u video i pritom se upoznali s tehnikom stop animacije.

Večernji sati svakog dana Ljetne škole bili su posvećeni filmskim večerima (uz iznimku karaoke-partyja) pa smo tako pogledali filmove The Goonies, nijemi crno-bijeli film Mališan (Charlie Chaplin), animirani film Avanture male Chihiro te Fury. Posljednji dan polaznici su predstavili svoje završne radove i postignuća na završnoj ceremoniji te oduševili odrasle polaznike Ljetne škole svojim fotografijama, radio dramom, intervjuima i filmom.

Program Telecentre Multiedia Academy Kids provele su e-facilitatorice Ana Markotić iz Telecentra i Martina Mladenović iz Zelenog Zlata.

 

Više o projektu Telecentre Multimedia Academy