Trans eScouts

2014-2015


Od početka ove godine Zeleno Zlato partner je na projektu Trans eScouts, započetom kao prijenosom uspješne društvene inovacije iz projekta „e-Scouts - međugeneracijski krug učenja zajednice“ na Hrvatsku, Latviju i Litvu. Projekt koordiniraju partneri iz Španjolske, a nositelj u Hrvatskoj je organizacija Telecentar iz Zagreba. Ideja projekta je olakšati društveno-digitalnu inkluziju starijih i mladih osoba te kroz međugeneracijski dijalog i uzajamnu potporu unaprijediti život lokalne zajednice.

Trans eScouts sastoji se od pet modula u kojima dolazi do razmjene znanja i poboljšanja vještina i kompetencija vezanih za digitalne tehnologije, međusobnoj suradnji između pripadnika starije i mlađe populacije, kao i uloge e-facilitatora koji upravljaju cijelim procesom. Prvi modul započet je i završen u Barceloni gdje se provela edukacija za e-facilitatore. E-facilitatori su posrednici u međugeneracijskom dijalogu koji prenose znanja starijima i mlađima zasebno, te obje dobne grupe pripremaju za zajednički rad. U edukaciju je bilo uključeno 5 partnerskih organizacija iz Hrvatske: Telecentar, Centar Pedeset plus, Centar M.A.R.E. i CTK Rijeka).

U sljedeća dva modula mladi su prošli 20-satnu obuku o društvenim medijima gdje su dobili znanja o povijesti društvenih medija te osnove o Facebooku, YouTube i Wikipediji. Naravno da im je kao pripadnicima mlađe generacije gradivo bilo poznato, no naučili su točno koje stvari će kasnije učiti starije, ovisno o njihovim stvarnim potrebama. E-facilitatori i pripadnici starije generacije imali su nešto ozbiljniji zadatak - razvili su obrasce plana osobnog rasta i razvoja kompetencija mladih. Zadatku su se itekako radovali jer imaju puno životnog iskustva za podijeliti, a neke od kompetencija na kojima su radili su učiti kako učiti, socijalna i građanska kompetencija, inicijativa i poduzetništvo te kulturna svijest i izražavanje.

Tako su sudionici u projektu izgradili krug učenja u kojem mladi pomažu starije da usvoje ICT znanja, a zauzvrat stariji mlađima postaju mentori te im prenose znanja o tržištu rada, izazovima odraslog života, zatvarajući krug učenja, razmjene i solidarnosti.

Projektnim rezultatima smo izrazito zadovoljni te navodimo neke:

  • Preko 100 mladih i 100 starijih sudjelovalo je u pilot treninzima projekta (Hrvatska, Litva, Latvija)
  • Većina mladih nije imalo nikakvog iskustva u radu sa starijima (mladi od 16. do 20. godina)
  • Preko 40% svih sudionika starije životne dobi imalo je mentorskog/trenerskog iskustva; 63% njih ima visokoškolsko obrazovanje
  • Mladi su uz pomoći svojih mentora kreirali osobne razvojne planove naglašavajući svoje snage te povećavajući razinu svog samopouzdanja
  • Stariji su tijekom ICT treninga s mladima dobili priliku steći nove vještine koje im pomažu u re-integraciji u svoju zajednicu

Dojmovi sudionika su također samo pozitivni, a donosimo neke od njih:

Uživao sam sudjelujući u ovom projektu. Bilo je divno biti u društvu mladih ljudi koji imaju toliko potencijala. Konstantno smo učili jedni od drugih. Kao rezultat, sad sam se povezao sa starim prijateljima preko Facebooka i stekao neke nove, mlade prijatelje u procesu.

Predrag Kreković, 72 godine, Sisak, Hrvatska

Vrijeme koje smo proveli zajedno mijenjajući uloge učenika i učitelja pružilo nam je priliku da se zbližimo i radimo u opuštenoj atmosferi. Nakon završenog posla shvatila sam kako je učenje drugih dobar način da i sama učim. Moramo to imati na umu kako bi stvarali prilike za mlade i starije da uče jedni od drugih.

Monika Labdzere, 17 godina, Jelgava, Latvija

Baš je šteta što je projekt morao završiti jer smo tijekom njega imali izvanrednu priliku za izgradnju toplih odnosa s mladim e-facilitatorima, našim učiteljima. Usvojila sam mnogo ICT znanja. Bilo je predivno.

Valerija Golleryte, 69 godina, Vilnius, Litva

 

Projekt "Osnaživanje e-facilitatora za međugeneracijski dijalog - TRANS eScouts" (No.2013-1-ES1_LEO05-66612) financiran je uz podršku Europske Komisije.

Više o projektu na:

Pratite nas na Facebooku: https://www.facebook.com/escouts

 

 

Zeleno Zlato je član
Hrvatske mreže za ruralni razvoj

 
 

NAGRADA

Zaklada UniCredit  za
društveno poduzetništvo 2015

 

NOMINACIJA

Nagrada SozialMarie za
društveno poduzetništvo 2015

 

FINALIST

Nagrada Zaklada ERSTE za
društvenu integraciju 2013